zaterdag 26 januari 2013

Cause i'm the architect...

Hoe kies je een architect...

Wel iedereen raadde ons aan om toch een paar architecten te 'checken'. Niet voor de eerste de beste te gaan, referenties te vragen én deze ook te checken.

De eerste architect die we uitnodigden was er ééntje van wie we zijn kunsten leerden kennen via 'Mijn huis, mijn architect'. We vonden beiden de woning qua stijl dicht aansluiten bij wat we voor ogen hebben. Het was een architect met heel wat ervaring, had al zijn naam gemaakt, maar we hadden het gevoel dat hij zich niet meer hoefde te bewijzen en vrij standaard zou werken. We hadden niet het gevoel dat hij veel energie zou steken om echt heel veel rekening te houden met onze levensstijl, onze wensen, ons gezinssamenstelling en daar iets perfects voor te ontwerpen. Ons budget is niet heel hoog, maar is ook geen peulschil. We willen, zoals iedereen, er alles uithalen. (noot: deze was de goedkoopste)

Net als de eerste architect, was de tweede ook één van wie we een woning kenden en deze super vonden.  Opnieuw een avond uitgetrokken om eens kennis te maken. Bij deze architect hadden we net het omgekeerde gevoel. Het was een jong bedrijf dat hele originele dingen ontwerpt, maar daarbij gaan ze nogal 'the sky is the limit' te werk. Niets te duur, niets te gek...maar wij zitten nu eenmaal vast aan een maximum budget. Gezien we niet zo te vinden zijn voor alle dagen boterhammen met choco willen we ons daar echt aan houden, ook al betekent dat dat we niet altijd 100% ons zin kunnen doen bij 'den bouw'. Deze architect was de duurste en vond ook van zichzelf dat hij zijn prijs waard was, dus deze was niet bespreekbaar...

Eventjes wisten we niet wat doen. We reden rond in de nieuwe wijk in onze buurt, belden aan bij woningen die we mooi vonden en vroegen naar hun ervaringen met hun architect. Acht op de tien was niet tevreden. Vooral de opvolging van de werf bleek een hekel punt. De moed zakte ons een beetje in de schoenen.

En toen had een vriendin van ons een tip. Zij had samen gestudeerd met Saar Meganck van het bureau Dhooge-Meganck, welke ze samen met haar man David runt. Ze raadde ons aan om eens met hen contact op te nemen. Zo gezegd, zo gedaan. Saar kwam bij ons thuis en luisterde naar ons verhaal. Toen ze na 2 uur buiten stapte hadden we beiden een supergoed gevoel en was het al duidelijk. We kregen een offerte waarin we ons perfect kunnen vinden en spraken af om met hen in zee te gaan. Het was uiteindelijk een makkelijke beslissing, maar we beseffen ook wel dat we hiermee héél veel geluk hebben gehad.

Ondertussen hebben we een twee gesprek achter de rug, maar daarover later meer...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten